Marketing je ključan za uspješan razvoj i rast poslovanja svake organizacije. Iako nije prva misao koja marketingašima prođe kroz glavu prilikom planiranja, chatbot u marketingu čini iznimno koristan alat i dio strategije za ostvarivanje poslovnih ciljeva. Naime, funkcionalnosti chatbota stvaraju brojne kreativne i konceptualne mogućnosti za unapređenje poslovanja.

Chatbot kao dio marketinške strategije

Jedan od glavnih sastavnica svake marketing strategije čini marketinški miks. Tradicionalni marketing miks označavao se s 4P, a činili su ga proizvod (product), cijena (price), place (mjesto) i promotion (promocija). Danas se ističe sveobukvatni okvir marketing strategije koji čine tri dodatna elementa: ljudi (people), proces (process) i dokaz usluge koju pružate (physical evidence).

7P elemenata ključevi su dobre, suvremene marketing strategije. Oni čine put do uspjeha, omogućuju pronalaženje optimalnih načina za isticanje na tržištu te osiguravaju zadovoljstvo i ispunjavaju potrebe kupaca.

Automatiziran način predstavljanja proizvoda

Temelj marketinga čini proizvod, no ne samo fizički proizvod ili usluga, već to čine sve karakteristike koje kupac zapravo kupuje (brend, kvaliteta, pogodnosti koje dobije kupnjom poput garancije…). Chatbot u marketingu pruža siguran i automatizirani način da se proizvod predstavi kupcu te da kupac dobije točno ono što traži. Kroz unaprijed definirana pitanja, prikupljanje odgovora, mentoriranje i navođenje kupca po koracima, artikl i usluga se na jasniji način predstavlja potencijalnoj publici. Osim olakšavanja pronalaska idealnog proizvoda prema potrebama i željama, kroz chatbot možete ubrzati postprodajni proces te kupca navigirati do lokacije za preuzimanje uputstva za upotrebu i drugih materijala.

„Chatbot u marketingu pruža siguran i automatizirani način da se proizvod predstavi kupcu te da kupac dobije točno ono što traži.“

Dodatna pogodnost je personalizacija chatbota. Preko posebno osmišljenog vizualnog identiteta i jedinstvenih emotikona, copija i boja moguće je na poseban način predstaviti brend proizvoda, a time i kvalitetu. Kroz vizualno atraktivan chatbot poduzeće će se jednostavno istaknuti, diferencirati od konkurencije i proširiti svoju vidljivost na tržištu.

Prikupljanjem podataka do uvida u kupovne navike

chatbot funkcionalnosti

Cijena proizvoda se u marketingu određuje prema više kriterija i preko raznih strategija. Bitno je da kupac stekne dojam o kvaliteti i vrijednosti proizvoda, no istovremeno, cijena treba pratiti tržište i konkurenciju. Osim razumijevanja konkurencije, za dobro određivanje cijene potrebno je razumjeti karakteristike svoje publike, njihove potrebe i kupovne navike. Chatbot vam u tome može pomoći.

Prikupljanjem podataka korisnika, analiziranjem najčešćih odgovora i preko informacija o kupovinama, dobivate uvid u karakteristike i ponašanje svoje publike, njihove potrebe i probleme. Analize i izvješća omogućuju vam da segmentirate tržište i ustanovite tko su ustvari vaši kupci. Poznavanje kupaca je neprocjenjivo u marketinškim strategijama i planovima te je ključna stavka za ostvarivanje bilo kojeg postavljenog cilja. Zapravo je poprilično logično. Da biste nešto prodali morate znati kome prodajte, zar ne?

Predstavite se kroz popularne kanale

Da bi se proizvod istaknuo i da biste ga prodali, morate znati na kojem ga mjestu prodavati i pozicionirati. Proizvod bi trebao biti dostupan na kanalima gdje je vašim klijentima najjednostavnije kupovati. Odlična stvar chatbota je što ga možete ukomponirati na različite platforme. Vaš proizvod može se prodavati samo na vašem webshopu, no ako je vaša publika najviše na Facebooku, mudro je razmisliti o Facebook Messenger botu koji će potencijalne i stvarne kupce usmjeravati na vašu stranicu. Za B2B kupovine korisni su Google botovi, a za širenje bazena potencijalnih klijenata preporučujemo Viber bot.

Nametnite se kupcima na njihovom terenu i na kanalima koje svakodnevno koriste. Na taj ćete ih način jednostavnije dovesti do vaše željene destinacije.

Ciljanim porukama do željenog rezultata

Chatbot u marketingu ima jak potencijal za promociju. Gotovo sve što smo do sada naveli, a i što ćemo spomenuti u nastavku, na neki se način povezuje s promotivnim djelatnostima. Odabir najkorištenijih platformi i kanala za implementiranje chatbota je dobro promišljena odluka koja se donosi prije samog plasiranja poruke. Lukavo je odabrati mjesta gdje se vaši kupci već nalaze, a zatim ih targetirati prema podacima koje dobijete iz informacija koje chatbot prikuplja.

Chatbot omogućuje slanje željenih informacija, promocija, ciljanih poruka i specijalnih pogodnosti pojedincima, željenim skupinama ili cijelim zajednicama, a možete ih kontaktirati i proaktivno, nametnuvši rješenja i usluge prije nego li vaši klijenti prepoznaju problem. Najbolje od svega je što je chatbot vaš alat, stoga promotivne kampanje nije potrebno dodatno plaćati.

chatbot u marketingu

3 u 2 : Chatbot u marketingu, ljudskim resursima i korisničkoj službi

Marketinška strategija može biti savršeno osmišljena, no ako komunikacija prema klijentima nije prilagođena njihovim potrebama, rezultati neće biti na nivou. Uz chatbot i automatizaciju komunikacije nema potrebe da se oko toga brinete. Interakcija će biti brza, jednostavna i jasna, komunikacija će teći točno kako vi želite, a kupac će biti oduševljen brzinom i s točnosti informacija koje dobiva.

Osim većeg zadovoljstva korisnika, chatbot povećava i zadovoljstvo djelatnika. Kao programsko rješenje, bot omogućava dostupnost 24 sata dnevno, a istraživanja pokazuju kako se operativni troškovi poslovanja smanjuju za 30%. Uz automatiziranu komunikaciju vaši se zaposlenici mogu posvetiti zahtjevnijim zadacima i problemima korisnika od odgovaranja na rutinska pitanja. Posljedično, kako raste njihova produktivnost, raste i njihova motivacija i sreća na radnom mjestu.

Pozitivnom uslugom do pozitivnog ishoda

Marketinški stručnjaci ističu da je proces dio marketinškog miksa kojem se pridaje najmanje pažnje, što nikako nije dobro. Naime, odnosi koje poduzeće izgradi sa svojim kupcima mogu uvelike utjecati na ostvarivanje ciljeva. Istraživanja pokazuju da je čak 90% kupaca pod utjecajem pozitivnih online ocjena kada namjeravaju nešto kupiti, a više od polovice kupaca kaže da je spremno potrošiti više, tj. izvršiti dodatnu kupnju ako su doživjeli pozitivno iskustvo. Marketing i dobra korisnika služba na to ima najviše utjecaja.

Osim većeg zadovoljstva korisnika, chatbot povećava i zadovoljstvo djelatnika.  Uz automatiziranu komunikaciju vaši se zaposlenici mogu posvetiti zahtjevnijim zadacima i problemima korisnika od odgovaranja na rutinska pitanja. Posljedično, kako raste njihova produktivnost, raste i njihova motivacija i sreća na radnom mjestu.

Chatbot stvara odnose temeljene na povjerenju

Ključni benefit chatbota, bez obzira gdje je implementiran i gdje se koristi, je upravo bolja korisnička usluga. Brzina, jasne informacije, ažurnost i stalna dostupnost funkcije su koje klijenti svih djelatnosti iznimno cijene. Nemojte dopustiti da prodaja, zarada i krajnji uspjeh poslovanja pati zbog nezadovoljnih kupaca. Chatbot stvara odnose temeljene na povjerenju, odnose gdje je kupac siguran da će dobiti potrebnu pomoći i odgovor na traženo pitanje. Oduševite korisnike na svakom koraku njihovog putovanja!

 

Valori chatbot

Nabavite dokaze svoje odlične usluge

Fizičkim dokazom se smatra dokaz vašeg rada, no i dokazi pozitivnih iskustva i benefita koje klijenti dobiju ako odaberu uslugu ili kupovinu proizvoda iz vaše organizacije. Idealan primjer za to su iskustva stalnih, odanih kupaca koja možete zabilježiti, pohvale koje ste dobili ili pozitivni komentari na društvenim mrežama.

Takva ‘svjedočanstva’ i osobne priče možete na jednostavan način prikazati preko chatbota i istaknuti preko željenih kanala. Također, uz malo truda možete ih pretvoriti u studije, a vaš bot će na nenametljiv, zanimljiv i inovativan način potaknuti znatiželju kod interakcije s potencijalnim klijentima. „Želite li vidjeti što drugi misle o nama?“ i to je to- jedan klik do kompletnog pregleda recenzija. A vjerujte nam, uz chatbot će biti pozitivne!

Najbolji suigrač u novim avanturama

Chatbot u marketingu igra zanimljivu igru. Kao pristupačan i inovativan alat iznimno je koristan za privlačenje novih korisnika i potencijalnih kupaca, no i za stvaranje dugoročnih pozitivnih odnosa s trenutnim klijentima. On je ujedno i vaš suradnik, pomoćnik i digitalni asistent koji ne zahtjeva posebnu pažnju niti iziskuje velike izdatke, a donosi smanjenje operativnih troškova poslovanja. Zaintrigirani? Uvrstite ga u svoju marketing strategiju i uvjerite se u njegove korisne aspekte.

Optimizirajte resurse uz chatbot automatizaciju! Vi zatražite, mi kreiramo. Kontaktirajte nas za više pitanja i uplovimo zajedno u nove avanture.

Published On: 23 lipnja, 2020 / Categories: Digitalni trendovi / Tags: , /

Muče vas nedoumice? Niste sigurni treba li vam bot?

Pitajte nas! Mi smo uvijek raspoloženi za dobar brainstorm!

Pročitao sam Pravila privatnosti, te slanjem svojih podataka pristajem na kontakt.