S rastućom popularnosti chatbotova, kao i ubrzanog trenda digitalizacije, mnoge gospodarske grane prepoznale su prednosti ove dodatne usluge u svojem poslovanju. Kretanje u smjeru automatizacije komunikacije, koje su omogućile nove tehnologije, sigurno više nije tržišna novost. Prednosti chatbota posebno su prepoznate u vrijeme sezone. Chatbot u turizmu postao je pravi trend!

Što je uopće chatbot?

Bot je softverska aplikacija koja je unaprijed programirana za točno određene zadatke, a chatbot je bot čija je zadaća simulirati razgovor.

Laički govoreći, mogli bismo reći kako chatbot glumi osobu s kojom razgovarate, odnosno sposoban je odgovoriti na određeni set predefinirah pitanja i/ili zahtjeva. Na taj način korisniku se omogućava dobivanje informacije bez čekanja na odgovor i bez nepotrebnih pogrešaka u komunikaciji.

Bot može biti manje ili više bogat informacijama, ali važno je znati da se lako prilagođava poduzeću. Pogotovo ako ga povežete s programima za vođenje poslovanja. U tom trenutku odmičemo se od klasičnog bota kojeg ste možda i vidjeli, a koji završava s ‘javit ćemo vam se’.

U našem slučaju pričamo o botu koji zaista služi svojoj svrsi, podržavajući puni krug od informacije do konverzije.

Chatbot u turizmu

Načini na koje se chatbotove može iskoristiti u turizmu zaista su brojni. Ukoliko se radi o primjerice privatnom smještaju, putem chatbota se može omogućiti rezervacija smještajnog kapaciteta, vođenje gostiju kroz sadržaje lokacije i slično.

Hoteli putem chatbota mogu pružiti informacije o dodatnim uslužnim djelatnostima ili čak organizirati narudžbe dodatnih usluga. Na ovaj način gradi se i loyalty. Gostima koji su već posjetili njihov smještaj putem chatbota mogu slati promotivne poruke.

U svakom slučaju, gotovo se sve informacijske i promotivne aktivnosti objekta mogu lako preseliti na bot. Usput gradite bazu kupaca koju možete kontaktirati mnogo direktnije nego emailom. Naravno, ovakva aktivnost oteretit će i dosadašnje pružatelje informacija poput recepcije i smanjiti čekanje kod check-ina.

Prednosti

  • Proaktivnost, odnosno dostupnost informacije čak i prije nego li se pojavi potreba
  • Sve informacije dostupne na mobile uređajima, na jednom mjestu, bez nepotrebnog i zamornog pretraživanja
  • Ubrzanje komunikacije s gostima
  • Smanjenje troškova odjela
  • Ušteda vremena
  • Povećanje zadovoljstva klijenata
  • Vidljivost na tržištu – diferencijacija
  • Povećanje kontakata klijenata
  • Direktna promotivna aktivnost – mobilno

Naravno, botovi imaju i svoje mane. Prema iskustvu s tržišta najčešće se tu spominju njihova cijena i investicija u osmišljavanje.

No, cijena bota nije više što je nekoć bila, a uz „plug&play“ bot rješenja nije samo izvršen utjecaj na njegovu financijsku pristupačnost već je i osmišljavanje hodograma olakšano. Upravo zbog želje za razvojem bot usluge, a bez značajne investicije i simplificirano, mnogi klijenti odlučuju se za bot na Rakuten Viberu.

inovativne ideje

Chatbot u turizmu – primjer s tržišta

Iznenadnom pojavom COVID-19 pandemije na lokalnom tržištu turizam je, kao gospodarska grana koja u dobrom postotku sudjeluje u državnom proračunu, bio u velikom riziku. Uvođenjem mjera, kao i svim ostalim dinamičnim kretanjima informacija, nastao je i velik žamor.

Domaći putnici nisu znali mogu li ići u inozemstvo i kako. Stranci nisu znali mogu li uopće doći u Hrvatsku i što im je za to potrebno, a oni koji su boravili u Hrvatskoj nisu znali pod kojim uvjetima je mogu napustiti.

S tim na umu nastali su Viber Community i bot Total Croatia Travel Info koji je samo jedan od primjera primjene chatbota u turizmu.

TCTI Community je otvorenog tipa pa pratitelji mogu postavljati direktna pitanja o putovanju u ili iz Hrvatske.  Odgovori im stižu od ljudi s iskustvom iz prve ruke. U početku su se prenosile i informacije o kretanju brojki novozaraženih, novim mjerama, graničnim prijelazima, avio-linijama…

S obzirom na vrlo jasnu prednost ovog Communityja i za njegove pratitelje i za domaći turizam u ovom ozlijeđenom stanju, logičan nastavak se nametnuo sam od sebe.

Nastao je TCTI bot koji nudi neke od postojećih informacija koje su u Communityju bile najčešće tražene, ali i druge informacije koje mogu pomoći putnicima.

Zaključak

Iako nije provedena stručna studija, zanimljivo je razmisliti o tome koliko je od 28.000 pretplatnika na bot svoju odluku o putovanju donijelo na temelju informacija koje su pronašli na ovaj način. Također, procjenu utjecaja ovakvih botova na donošenje odluke o izboru lokacije kod stranih turista olakšanim pristupom informacijama u budućnosti – ostavljamo vama.
No, sigurno je da je pomoć bila potrebna i da je stigla u obliku bota. A TCTI Community postao još jedna promotivna platforma Hrvatske kao turističke destinacije.

Valori u turizmu

I Valori, uz mogućnost personalizacije, može postati točno ono što vam treba da postanete uspješna turistička destinacija. Uštedite vrijeme na odgovaranje na upite, automatizirajte rezervacije i prepustite komunikaciju ugodnom chatbotu koji će vas predstaviti u najboljem svijetlu.

Najvažnija funkcionalnost chatbota je brz pristup informacijama, no da ne duljimo, možda je najbolje da sami vidite. Jedan klik je dovoljan i saznat ćete kako funkcionira :)

Published On: 31 kolovoza, 2022 / Categories: Primjeri iz prakse / Tags: /

Muče vas nedoumice? Niste sigurni treba li vam bot?

Pitajte nas! Mi smo uvijek raspoloženi za dobar brainstorm!

Pročitao sam Pravila privatnosti, te slanjem svojih podataka pristajem na kontakt.