Online trgovina raste svakim danom. Njezina popularnost, kao i razvoj, posebno su se ubrzali prošle godine. Statistika pokazuje kako je online trgovina 2020. godine činila čak 18% ukupne svjetske trgovine, a taj postotak raste svaki danom. Broj online kupaca od 2014. godine pa do danas se gotovo udvostručio i sada čini oko 2,14 milijarde ljudi.

Paralelno s rastom broja webshopova naglašava se i potreba za stalnim poslovnim razvojem. Brojni poslodavci i tvrtke optimiziraju svoje stranice kako bi svojim klijentima pružili što bolje korisničko iskustvo i tako potaknuli prodaju. Jedan od korisnih alata kojima se služe je i e-commerce chatbot.

Što je e-commerce chatbot?

Chatbot je računalni sustav za automatizaciju i ubrzanje komunikacije, a e-commerce chatbot je specifičnija podvrsta. Naime, kako mu ime govori, e-commerce (tj. elektronička trgovina) chatbot ima zadaću ponuditi proizvode, završiti kupovinu klijenta ili mu jednostavno pružiti podršku u potrazi za željenim proizvodom. Ako bismo potpuno pojednostavnili, možemo reći da je chatbot na webu kao trgovac u dućanu.

E-commerce chatbot može nuditi, točnije prodavati razne proizvode ili usluge. Najpoznati su e-commerce chabotovi koji prodaju same fizičke proizvode (poput LEGO chatbota Ralfa), no e-commerce chatbot može imati drugačiju ulogu. Na primjer, Snaptravel chatbot na temelju želja, potreba i budžeta korisniku nudi idealne smještaje za putovanje. Dominos’s pizza ima jedan od najpoznatijih svjetskih chatbotova za naručivanje hrane, a s obzirom da sve veći broj ljudi (posebice nove generacije) puno radije naručuju preko mobitela i tipkanjem nego pozivom, navedeno dovodi do uvećanja prodaje. Jedno rješenje, a bezbroj mogućnosti.

chatbot za online trgovinu

Implementacija…

Jedna od najpoznatijih platforma za e-commerce chatbotove je Facebook Messenger gdje ih je trenutno više od 300 tisuća! I druge brojke, statistika te zanimljive činjenice o chatbotu ističu njegovu važnost u online svijetu. Osim FB Messangera, moguće ga je implementirati i na druge platforme (Viber, Google, web. Danas postoje brojne stranice koje opisuju kako na jednostavan način možete sami napraviti svog chatbota, no da je tako jednostavno, svi bi ga već imali.

Razmislite o…

Ako planirate uvođenje e-commerce chatbota u vaše poslovanje, razmislite o trošku izrade (ako ćete ga sami raditi preko platformi za kreiranje chatbotova, planovi i iznosi su najčešće na mjesečnoj bazi). Drugo, budite iskreni o vašim znanjima i mogućnostima (čak i ako imate dovoljno informatičkog znanja, izrada može biti kompleksna i zahtijevati više vremena) te proučite sve o alatima i e-commerce platformi s kojom želite spojiti chatbot. Najpoznatije su BigCommerce, Magento, Shopify, WooCommerce…, a ovisno o vašem webshopu i webstranici pazite na integraciju chatbota.

Druga opcija je da kontaktirate softwersku tvrtku koja implementira i kreira chatbot točno za vaše potrebe. Ponekad je stvari bolje prepusti stručnjacima. Osim što dobivate tim koji brine za vas, u konačnici ćete uštedjeti i vrijeme i novce.

E-commerce chatbot: prednosti i nedostaci

U širokom tržištu bitno je pronaći način da se istaknete od konkurencije. Iako je broj tvrtki koje koriste bot u stalnom porastu, personalizirani chatbot koji ima dizajn, stickere i copywritting osmišljen točno za vaš brend nema nitko drugi. Osim toga, e-commerce chatbot vašoj stranici daje dodatnu vrijednost.

Istraživanje pokazuje kako se čak 88% korisnika nikada neće vratiti na neku web stranicu zbog lošeg korisničkog iskustva, a čak 86%  je spremno platiti više ako dožive ugodno korisničko iskustvo. Chatbot je proaktivan. Pozdravne poruke i pružanje pomoći u bržem snalaženju na webshopu, predlaganje proizvoda na temelju odgovora korisnika ili čak na temelju prikupljenih podataka koje chatbot ima mogu znatno povećati konverziju. Tvrtki raste ROI, a klijentu raste zadovoljstvo.

chatbot za webshop

E-commerce chatbot je desna ruka elektronskoj trgovini

Nije potrebno naglašavati kako e-commerce chatbot radi 24/7, kao i webshop. E-commerce chatbot je desna ruka elektronskoj trgovini i može sakriti sve njene nedostatke. Ako ste svjesni da webshop morate optimizirati, da vam je stranica spora ili da je korisniku teško doći do određenih informacija te je zbog toga stopa napuštanja stranice (bounce rate) ili odustajanje od kupovine (cart abandon rate) velika, chatbot je rješenje za vas. Dok radite na poboljšanju svoje online trgovine, on zadržava vaše korisnike, stvara nove kupce i jača pozitivnu sliku o brendu kroz zabavan, multimedijski i inovativan sadržaj.

Nedostatak?

Nedostatak e-commerce chatbota je manjak komunikacije ‘licem u lice’, no to je mana svakog online poslovanja. Ipak, iako dvostrana komunikacija uživo nije u potpunosti moguća zbog udaljenosti, na klijentov zahtjev administrator može intervenirati tijekom razgovora ručnim tipkanjem poruka nudeći personaliziranu korisničku uslugu.

Uz par klikova do izvršene kupovine

E-commerce chatbot pruža podršku vašem kupcu u pretraživanju ponuda, dostupnosti informacija i u konačnici, finaliziranju kupovine. Osim što angažira korisnike, prikuplja podatke te vam pruža bolji uvid u stvarno stanje stvari. Nije loše znati ponašanje posjetitelja weba, dapače. To je izrazito korisno i u marketingu i u prodaji.

Uz pomoć kombinacije chatbota te integriranog e-commerce sustava možete znatno poboljšati svoj webshop. Poznato je kako automatizacija poslovnih procesa povećava učinkovitost i smanjuje troškove na cjelokupnoj razini poduzeća, stoga savjetujemo da ne bježite od softverskih rješenja ovog doba. Za više informacija, uvijek nam se možete javiti.

Published On: 29 kolovoza, 2021 / Categories: Digitalni trendovi / Tags: , , /

Muče vas nedoumice? Niste sigurni treba li vam bot?

Pitajte nas! Mi smo uvijek raspoloženi za dobar brainstorm!

Pročitao sam Pravila privatnosti, te slanjem svojih podataka pristajem na kontakt.