Organska prodaja putem Facebooka porasla je 10 puta!

Poznata izraelska kompanija motornih vozila Nissan oduvijek je usmjerena na inovacije i napredne tehnologije. Jedan od njihovih mota je i „radi što se drugi ne usude raditi“. Upravo je takav stav doprinio njihovom razvoju po cijelome svijetu, milijunima automobila na ulicama i milijardama sretnih korisnika. A kako bi njihovi korisnici bili još sretniji, Nissan je implementirao Messenger Chatbot i uspio povećati organsku prodaju na Facebooku čak 10 puta!

chatbot povećava ROI

Poticaj, problem, ideja, rješenje

Veliki problem u kompaniji bio je broj dnevnih upita u inboxu. Svima koji rade community management jasno je koliko to može biti problematično, posebice ako se radi o stotinama upita mjesečno za koje nema odgovora jer sustav nije dobro posložen. Njihovi zaposlenici tražili su i pisali odgovore gubeći vrijeme. Koliko god bili brzi, nije bilo dovoljno brzo. Osim toga, nisu razlikovali obične posjetitelje od potencijalnih kupaca, pa su često dobivali prednost oni koji samo polako istražuju naspram onih koji su stvarno zainteresirani za kupovinu.

Kako bi se riješili tog problema i filtirali posjetioce od zainteresiranih, Nissan je iskoristio digitalno rješenje- chatbot!  Njihov chatbot je imao tri jednostavna pitanja:

  1. Koji od ponuđenih modela ti se sviđa?
  2. Jesi li se već odlučio za taj model?
  3. Koji je tvoj broj mobitela i email?

a na temelju odgovora, prodavači su znali koji su im klijenti prioritet. Funkcija koju je njihov chatbot imao je bila galerija proizvoda sa sitnim podacima što klijentu omogućuje brzu, no korisnu pretragu i informiranje. Kroz razne funkcije i pluginove chatbot je organizirano prikupljao podatke potencijalnih kupaca, slao zaduženom odjelu i pretvarao ih u stvarne kupce. Osim toga, prikupljanje podataka omogućilo je bolje marketinško targetiranje.

Rezultat je premašio očekivanja

Ovo jednostavno chatbot rješenje je nakon samo jednog mjeseca uspjelo smanjiti kaotičnost i obujam posla, no i generirati 380 tisuća dolara zarade od prodaje što je 10 puta više nego zarada od organske prodaje prije Messenger Chatbota. Osim porasta konverzije, broj potencijalnih klijenata koji dolaze putem Facebooka porastao im je s 10 na 35!

chatbot povećava prodaju

Zaključak

Implementacijom ovog jednostavnog rješenja, svjetski raširena kompanija uspjela je povećati svoju prodaju. Zamislite samo što mogu naprednija chatbot rješenja, personalizirani chatbotovi i platforme koje možete formirati točno prema potrebama? Brzina, zadovoljstvo klijenta i usmjerenost na rezultate ključne su chatbot prednosti. Provjerite kako to izgleda i koje sve mogućnosti postoje!

Published On: 29 kolovoza, 2021 / Categories: Primjeri iz prakse / Tags: , /

Muče vas nedoumice? Niste sigurni treba li vam bot?

Pitajte nas! Mi smo uvijek raspoloženi za dobar brainstorm!

Pročitao sam Pravila privatnosti, te slanjem svojih podataka pristajem na kontakt.